Warsztaty z zasad żywienia i gotowania dla osób chorych na PWS (5-6.10)

W ostatni weekend odbyły się w Łodzi ww. warsztaty. Warsztaty zostały zorganizowane przez Ewę i Radka - Rodziców 3 letniej Natalki. Przez dwa dni Pani Dr. Constanz Lammer z Niemiec, która ma kilkudziesięcioletnie doświadczenie w leczeniu dzieci, młodzieży i dorosłych chorych na PWS, opowiadała o zasadach żywienia dla osób z PWS, w tym tajnikach zdrowego, niskokalorycznego a zarazem smacznego przygotowywania posiłków. Warsztaty składały się z części teoretycznej, w ramach której zostały m.in. szczegółowo omówione takie aspekty jak: poszczególne poziomy piramidy żywieniowej dla osób z PWS, różnice w przemianie materii osób zdrowych i z PWS, zasady i narzędzia umożliwiające/ wspierające proces kontroli żywienia osób z PWS, sposób doboru odpowiednich produktów. W drugim dniu, zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, odbyła się część praktyczna. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość samodzielnego przygotowania potraw zaproponowanych przez panią Doktor (warsztaty odbyły się w sali kuchennej Szkoły Gastronomicznej, do dyspozycji uczestników było 7 w pełni wyposażonych stanowisk), a następnie ich wspólnego spróbowania oraz omówienia sposobu przygotowania. Warsztaty umożliwiły także wymianę doświadczeń i rozmów o wyzwaniach dnia codziennego. 

ZdjęcieZdjęcie

Dziękujemy organizatorom i uczestnikom (w sumie 23 Rodziców) za aktywny udział w warsztatach, Zespołowi Szkół Gastronomicznych w Łodzi, ul. Sienkiewicza 88, za możliwość zorganizowania warsztatów oraz Pani Doktor za przyjazd i przeprowadzenie warsztatów. Wszystkich rodziców, którzy nie brali w nich udział, zachęcamy do wypróbowania przepisów potraw przygotowywanych w trakcie warsztatów. Można je znaleźć w zakładce Poradnik --> Propozycje przepisów lub klikając tutaj.

Powrót do głównej strony kliknij tutaj, natomiast aby zobaczyć pozostałe aktualności kliknij tutaj.